HTML

Friss topikok

Itt az ősz... Mit tegyek, hogy egészséges maradjak? I. rész - Sport

2008.09.29. 17:44 egeszseg

Mindig felhangzik fülünkben édesanyánk intő szava: "Fiam/Lányom öltözz fel jól, egyél sok gyümölcsöt..." Igazság van benne, mert a gyümölcsökben található vitaminok erősítik immunrendszerünket, és a meleg ruha se elengedhetetlen... Ennek ellenére vállaszunk inkább valamilyen sportot egészségünk védelme érdekében. Gyakorlatilag bámilyen sport megteszi, de kettőt bemutatok melyek közül mindenki kiválaszhatja a neki megfelelőt...

Futás

Talán a legegyszerűbb sportolási forma, főleg ilyen időben, mert a futás során légutunk kitisztul, és mellkasunkban található izmaink(főleg  a légzésért felelősek) erősödnek. Ügyeljünk arra, hogy állandó légzőszervi betegségeknél(pl.: Asthma és Krupp), ezt fagypont alatti hőmérsékleten ne, vagy csak szájmaszkban végezzük.  Ugyan sok ember nem fordít rá különösebb figyelmet, de mint mindenütt, itt is elengedhetetlen a jó felszerelés testünk védelme érdekében... Nem kell azért rögtön a méregdrága, hightech felszerelésekre gondolnunk, de mindenképp kerüljük a rosszul kiképzett kínai termékeket. A felszerelés kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy az kényelmes és mivel őszről beszélünk meleg legyen. Fontos, hogy olyan cipőt válasszunk amit kifejezetten futáshoz(vagy esetleg futással egybekötött sporthoz: pl.: kosárlabda vagy labdarúgás) fejlesztetek ki, mert ezek a lábbelik elnyelik a lábunk terhelésének egy részét, ugyanis ki hitte volna, hogy amikor futunk, a lábunk nagyjából egy tekegolyó erejével érintkezik a talajjal. Semmiképp ne válasszunk stoplis sipőt, mert ugyan a füvön nagyon jó, de az aszfalton már komoly gondunk lehet vele!

Úszás

Jómagam is 11 éve űzöm ezt a sportot, mivel én Krupp betegségben szenvedtem,  amit mára már kinőttem. Mindenkinek tudom ajánlani, aki nem szeret a hidegben kinn sportolni. Az úszás bizonyítottan a legjobb a légzőszervi betegségek megelőzésére, tünetmentesen tartásában (Asthma és Krupp), és gyógyításában. A sport talán egyetlen feltétele, ha betegek vagyunk, hogy lázasan tilos! Az úszás a teljes légzőszerv rendszerünket kitisztítja, valamint légzőizmainkat erősíti. Lehet, hogy vicessenek tűnik a következő mondat, de teljesen komoly. Fontos, hogy mindig uszodába menjünk, ahol úszunk és nem lubickolunk, a gyógyfürdőknek is olyan részét válasszuk, ahol erre lehetőség nyílik. Sokan azért nem választják az úszást hobby sportként(amit hetente egyszer mondjuk komolyan végeznek), mert nem szeretik az uszodák szabályait, leginkább itt az úszósapka kérdése merül fel... És akkor rá is térek a felszerelésekre. Sose válasszunk strandolásnál használt ruhazázatot, főleg azért, mert ezek leginkább csak akadályoznak majd minket a komoly munkában mivel nemtúl áramvonalasak. A fő ruházat a nők esetében az "úszó dress" a férfiaknál az "úszónadrág". Mint említtetem strand termékek kizárva, így a short-ot és a bikinit el is kell felejteni. A férfiak esetében fontos, hogy mindig olyan nadrágot válasszanak, ami kényelmes, valamint elég bő bizonyos okokból. A kényelem a hölgyeknél sem elhanyagolható "főruházat" terén , ami számukra fontos, hogy mindig egyrészes ruhát válasszanak. Most következik a mindenki számára kényes rész, a sapka. Én azt vallom, hogy a mások védelme érdekében ezt az áldozatot hozzuk meg, mert ki szereti magáról leszedegetni az esetenként fél méter, vagy azt is meghaladó hajszálakat...  Én is ismerem, hogy nem túl kényelmes sok sapkának a viselése, mert szétszorítja az ember fejét(főleg a gumi)!Rövid hajúaknak megteszi a szövetsapka is , a hosszú hajúak viszont válasszanak, gumi vagy szilikon sapkát. Én a szilikont ajánlom, jobban nyúlik, nem szakad és ellenáll a klórnak, és ami fontos, hogy a hajunk kevesebb vizet szíve fel ezalatt  víztaszító réteg alatt(valamint minél több haja van valkinek, annál hatékonyabb a szilikon sapka). A kontaktlencsét viselők, valamint az érzékeny szeműek, mindenképp használjanak úszószemüveget. A szemüveg kiválasztásánál ügyeljünk, hogy szemformánkhoz jól illeszkedjen, akik a hosszabbtávra vásárolnak, és a nemannyira kényelmes viselet is megfelel nekik, azoknak ajánlom a szilikon gyűrűseket(a szemhez illeszkedő rész), aki meg inkább kisebbéletűt de kényelmesebbet szeretne, vegyen szivacs gyűrűset!

Programváltozás:

II. rész: Gyülekeznek a felhők... Hogyan öltözzek? - Mindig felmerül a kérdés... Esik, fúj? Mit tegyek? Ebben részben erre fogok válaszolni.

Figyelem! Az oldal külön fel nem tüntett cikkeit nem szakértők írják! Mindig kérjen tanácsot szakemberektől mielőtt bármibe belefog!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegmegorzes.blog.hu/api/trackback/id/tr64687684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása