HTML

Friss topikok

Higiénés eljárások – helyes-helytelen módszereke a steril körülmények kialakítására

2008.12.27. 11:02 egeszseg

Az elsősegély-nyújtási tanfolyamok sokszor elnagyolt, vagy épp a rendszerből kihagyott elemét is fontos megismernünk (az oktatási részhez nem értek, tehát ezt nem merem biztosan állítani) – Ez a sterilitás kérdése. Sok helyzetben vehetjük ennek hasznát, pl. esetlegesen sebek ellátásánál, sőt a rendszerben van olyan elem is ami a betegségek terjedését is gátolja, és nem csak kifejezetten ilyen helyzetekben (elsősegély-nyújtása vagy bármilyen ellátás során), hanem betegség esetén környezetünket is megkímélhetjük a betegség átterjedésétől. Ezek az eszközök sokszor még a beteg számára félelmet okozó tűnél is félelmetesebbek lehetnek, ezért ne felejtsük el tájékoztatni, hogy mit miért használunk, mivel ezzel meg tudjuk nyugtatni. Hogy hogyan? Ez most kifejtem.

 

Kézsterilizálás

Ez a technika az orvosi szaknyelven bemosakodásnak is nevezett folyamat leegyszerűsítése. Bizonyos helyzetekben erre igen nagy szükségünk lehet. A fertőtlenítés elhanyagolhatatlan művelet, és ezt érdemes a továbbiakban bemutatott technikákkal együtt alkalmazni. Én ajánlom vagy a sterilizáló kendőket vagy az olyan szereket, amiket rá kell a kézre szárítani, mivel otthoni technikáról beszélünk, és ezek a legegyszerűbbek. Érdemes otthon ilyen szert tartani mivel ez kisbabával való gondoskodás során is hasznos lehet. Amennyiben valamilyen betegsége van, akkor a gyerekkel való foglalkozásnál, ne felejtse el alkalmazni, és a vendégeknek is szóljon, hogy ezt alkalmazzák. Ezzel kapcsolatos tudnivalók még a továbbiakban is lesznek.

 

Szájmaszk

Röviden a maszkról… Miért viseljem, ha kell? Fontos tudnunk, hogy sok fertőzés cseppfertőzés formájában terjed, ezek ellen fontos a még időbeni fellépés. Vegyünk egy egyszerű esetet. Megvágja valaki a kezét - mondjuk 5 cm-en - elég mély a vágás tegyük fel, és még otthon be kell kötözni, mielőtt a kórházba lehetne vinni. Kicsit köhögünk, és már a baj meg is történt. Elég egy rossz irányba történő tüsszentés és a sérültet a seben keresztül már meg is fertőztük a szánkban élő baktériumokkal. Ennek a következménye sebfertőzés lehet. Ilyen esetben tökéletes a maszk! Felvesszük és felfogja a bacilusokat a szánk előtt, és nem jutnak el a sebig. De ha nem megfelelően veszik fel, akkor már nem véd normálisan. És akkor most bemutatom a maszk felvételének a menetét:

 

1. A maszkot tegyük az arcunk elé!

2. Nyissuk ki teljesen a harmonika részt!

(Megjegyzés: amennyiben a maszk leér az állunk aljáig és az orr-nyeregünkig a kinyitást követően, akkor jó a méret, de általában ezek univerzális méretekben kaphatóak)

Figyelem!

Mivel két fajta rögzítésű maszkot lehet kapni, ezért most a továbbiakban az /a-val jelöltek a gumis maszk(otthonra ezt ajánlom), a /b-vel jelöltek a megkötős maszk felvételének szabályai

3/a. A két gumipántot akasszuk a fülünkre.

3/b. A szalagokból először kössük meg a két alsót, majd igazítsuk az arcunkhoz a maszkot, végül a két felső szárral is kössük fel!

4. Ha van orrmerevítő, akkor nyomjuk az orrmerevítőt az orr-nyergünkre!

A maszk nem csak ilyen helyzetekben alkalmazható. Érdemes otthon tartani. Ha betegnek érzi magát, nagyon köhög, akkor mindenképp viselje legalább otthon, de ha teheti, akkor a munkahelyén, vagy munkába menet is, ezzel megvédi családtagjait és munkatársait és esetlegesen a tömegközlekedési járművek utasait is attól, hogy ők is elkapják ezt a betegséget. Ezt az áldozatot mindaddig érdemes meghozni, még csak orvoshoz nem megy, és nem derül ki, hogy a betegség fertőzőe vagy meddig fertőz. Az orvosi rendelők várótermei is ilyen gócpontok, és szerintem érdemes lenne elrendelni, hogy az ilyen helyeken kötelező legyen kitenni szájmaszkot, hogy aki mondjuk a háziorvoshoz pl. egy szívpanasszal érkezik, ne kelljen, hogy kitegye magát az esetleg fertőzés veszélyének, hanem bátran kivegyen egyet, feltegye magának vagy felszólítsa csúnyán köhögő társát, hogy tegye meg ezt az ott lévők érdekében. A maszkot mindenképp viselje, ha köhög kisgyerek környezetében, mivel az ő immunrendszerük igen gyenge, és pillanatok alatt elkapnak bármilyen nyavalyát. Ha kisbaba van a családban, és fogadnak hozzá látogatókat, akkor mindenképp érdemes otthon tartani pár a darabot, de a gyerek közelébe a csúnyán köhögő-tüsszögő embert így is csak pár percre engedje oda és a csecsemőt, ne adja a kezébe. Még egy plusz tanács a csecsemőkhöz, ami ugyan nem tartozik ide, de fontos! Érdemes pár darab látogatói köpenyt is tartani otthon (elől zárt köpeny), mivel így a ruháról sem kerülhet semmilyen baktérium a kicsire.

Gumikesztyű

Ezt tekinthetjük a másik fontos alapkőnek. Az AIDS és a TBC világában már elengedhetetlen testnedvvel való érintkezéskor a viselése. A vérrel terjedő fertőzések igen veszélyesek. Ezek ellen nyújt a kesztyű stabil védelmet. Ha sebet látunk el, vegyük most is az előző példát, akkor érdemes a steril társát használnunk, így csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. Mindig ügyeljünk arra, ha steril, ha csak tiszta kesztyűről beszélünk, hogy a külső felét ne érintsük meg puszta kézzel, mert így annyi, mint ha nem is lenne. Ha a kesztyű kiszakad, akkor azonnal le kell azt cserélni. A maszkot és a kesztyűt együtt érdemes alkalmazni! A nem steril kesztyű felvétele egyértelmű, azt most nem mutatom be, de a következőkben leírottak a steril kesztyűre vonatkoznak:

1. Nyissuk fel a külső csomagolást, és húzzuk ki a belső csomagolást.

2. Nyissuk ki a belső csomagolást a kesztyű megérintése nélkül

3. Az egyik kesztyűt a felhajtott résznél fogja meg és húzza fel, de a felhajtott végét ne hajtsa még vissza

4. A másik kesztyűn nyúljon be a felhajtott rész alá, és dugja bele a másik kezét. Ezt követően húzz fel mindkét oldalon a felhajtott részt, úgy hogy annak belső felét nem érinti meg a másik kesztyű külsejével.

Steril kesztyű felvételének bemutató videója:

https://www.youtube.com/watch?v=Y9B3sefAFeY

Az itt említett technikák alkalmazásának sorrendje:

1.      Szájmaszk (ettől kezdve a cseppfertőzés és a visszaszennyezés elkerülhető)

2.      Kézfertőtlenítés (ha gyorsan kell cselekedni, akkor steril kesztyűnél megfelelő felvétel mellett nem szükséges, de ajánlott)

  1. Gumikesztyű (mérlegelni kell a helyzetet, és ha idő nincs, akkor egy alapos kézfertőtlenítés is elég)

Most már remélem, sokan látják, hogy ezek a módszerek otthon is elengedhetetlenek. Egy kis odafigyeléssel pillanatok alatt elejét vehetjük a betegségek terjedésének, vagy elkapásának is. Azt azonban ne feledjük, hogy nem ezektől kell az életünknek függenie, és ne váljunk mániákussokká használatukkal kapcsolatban, de ne is hanyagoljuk el fontos helyzetben ezt. A fent feltüntet anyagok bármelyik gyógyszertárban beszerezhetőek. Hasonlóan kell eljárni a steril tárgyak kicsomagolásánál, mint a steril gumikesztyű kicsomagolásánál.

Figyelem! Az itt leírt módszerek nem tekinthetők szaktanácsnak, ezekről feltétlen kérjen tanácsot szakemberektől

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegmegorzes.blog.hu/api/trackback/id/tr31843566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása