HTML

Friss topikok

Hamarosan!

2009.01.30. 10:29 egeszseg

Egy kicsit szavazás tárgyává szeretném a közeljövőben megjelenő cikkeket tenni. (Ha érdekel a következő cikkek egyike(vagy mindegyike) akkor írd meg commentben az igent vagy mailben.)

Influenza

A nyakunkon lévő járvány... Új vírustörzsek... Mi tegyek ha megfertőződtem?... Hogy előzhetem meg?... Köcetkező cikkünk erre ad választ!

Kitelepítés vagy menekítés? Mit tegyek ha bekövetkezik?

Talán nemépp a blog témájához tartozó kérdésről beszélünk, de ez is fontos az egészségmegörzés terén. Fontos tudnivalókra adok választ ezen cikkemben. Mit csomagoljak, és mennyit?... Váratlan helyzetben hova forduljak?... Mennyire készüljek fel?... Többek között ezekre ad választ következő cikkünk!

egeszseg

Szólj hozzá!

Higiénés eljárások – helyes-helytelen módszereke a steril körülmények kialakítására

2008.12.27. 11:02 egeszseg

Az elsősegély-nyújtási tanfolyamok sokszor elnagyolt, vagy épp a rendszerből kihagyott elemét is fontos megismernünk (az oktatási részhez nem értek, tehát ezt nem merem biztosan állítani) – Ez a sterilitás kérdése. Sok helyzetben vehetjük ennek hasznát, pl. esetlegesen sebek ellátásánál, sőt a rendszerben van olyan elem is ami a betegségek terjedését is gátolja, és nem csak kifejezetten ilyen helyzetekben (elsősegély-nyújtása vagy bármilyen ellátás során), hanem betegség esetén környezetünket is megkímélhetjük a betegség átterjedésétől. Ezek az eszközök sokszor még a beteg számára félelmet okozó tűnél is félelmetesebbek lehetnek, ezért ne felejtsük el tájékoztatni, hogy mit miért használunk, mivel ezzel meg tudjuk nyugtatni. Hogy hogyan? Ez most kifejtem.

 

Kézsterilizálás

Ez a technika az orvosi szaknyelven bemosakodásnak is nevezett folyamat leegyszerűsítése. Bizonyos helyzetekben erre igen nagy szükségünk lehet. A fertőtlenítés elhanyagolhatatlan művelet, és ezt érdemes a továbbiakban bemutatott technikákkal együtt alkalmazni. Én ajánlom vagy a sterilizáló kendőket vagy az olyan szereket, amiket rá kell a kézre szárítani, mivel otthoni technikáról beszélünk, és ezek a legegyszerűbbek. Érdemes otthon ilyen szert tartani mivel ez kisbabával való gondoskodás során is hasznos lehet. Amennyiben valamilyen betegsége van, akkor a gyerekkel való foglalkozásnál, ne felejtse el alkalmazni, és a vendégeknek is szóljon, hogy ezt alkalmazzák. Ezzel kapcsolatos tudnivalók még a továbbiakban is lesznek.

 

Szájmaszk

Röviden a maszkról… Miért viseljem, ha kell? Fontos tudnunk, hogy sok fertőzés cseppfertőzés formájában terjed, ezek ellen fontos a még időbeni fellépés. Vegyünk egy egyszerű esetet. Megvágja valaki a kezét - mondjuk 5 cm-en - elég mély a vágás tegyük fel, és még otthon be kell kötözni, mielőtt a kórházba lehetne vinni. Kicsit köhögünk, és már a baj meg is történt. Elég egy rossz irányba történő tüsszentés és a sérültet a seben keresztül már meg is fertőztük a szánkban élő baktériumokkal. Ennek a következménye sebfertőzés lehet. Ilyen esetben tökéletes a maszk! Felvesszük és felfogja a bacilusokat a szánk előtt, és nem jutnak el a sebig. De ha nem megfelelően veszik fel, akkor már nem véd normálisan. És akkor most bemutatom a maszk felvételének a menetét:

 

1. A maszkot tegyük az arcunk elé!

2. Nyissuk ki teljesen a harmonika részt!

(Megjegyzés: amennyiben a maszk leér az állunk aljáig és az orr-nyeregünkig a kinyitást követően, akkor jó a méret, de általában ezek univerzális méretekben kaphatóak)

Figyelem!

Mivel két fajta rögzítésű maszkot lehet kapni, ezért most a továbbiakban az /a-val jelöltek a gumis maszk(otthonra ezt ajánlom), a /b-vel jelöltek a megkötős maszk felvételének szabályai

3/a. A két gumipántot akasszuk a fülünkre.

3/b. A szalagokból először kössük meg a két alsót, majd igazítsuk az arcunkhoz a maszkot, végül a két felső szárral is kössük fel!

4. Ha van orrmerevítő, akkor nyomjuk az orrmerevítőt az orr-nyergünkre!

A maszk nem csak ilyen helyzetekben alkalmazható. Érdemes otthon tartani. Ha betegnek érzi magát, nagyon köhög, akkor mindenképp viselje legalább otthon, de ha teheti, akkor a munkahelyén, vagy munkába menet is, ezzel megvédi családtagjait és munkatársait és esetlegesen a tömegközlekedési járművek utasait is attól, hogy ők is elkapják ezt a betegséget. Ezt az áldozatot mindaddig érdemes meghozni, még csak orvoshoz nem megy, és nem derül ki, hogy a betegség fertőzőe vagy meddig fertőz. Az orvosi rendelők várótermei is ilyen gócpontok, és szerintem érdemes lenne elrendelni, hogy az ilyen helyeken kötelező legyen kitenni szájmaszkot, hogy aki mondjuk a háziorvoshoz pl. egy szívpanasszal érkezik, ne kelljen, hogy kitegye magát az esetleg fertőzés veszélyének, hanem bátran kivegyen egyet, feltegye magának vagy felszólítsa csúnyán köhögő társát, hogy tegye meg ezt az ott lévők érdekében. A maszkot mindenképp viselje, ha köhög kisgyerek környezetében, mivel az ő immunrendszerük igen gyenge, és pillanatok alatt elkapnak bármilyen nyavalyát. Ha kisbaba van a családban, és fogadnak hozzá látogatókat, akkor mindenképp érdemes otthon tartani pár a darabot, de a gyerek közelébe a csúnyán köhögő-tüsszögő embert így is csak pár percre engedje oda és a csecsemőt, ne adja a kezébe. Még egy plusz tanács a csecsemőkhöz, ami ugyan nem tartozik ide, de fontos! Érdemes pár darab látogatói köpenyt is tartani otthon (elől zárt köpeny), mivel így a ruháról sem kerülhet semmilyen baktérium a kicsire.

Gumikesztyű

Ezt tekinthetjük a másik fontos alapkőnek. Az AIDS és a TBC világában már elengedhetetlen testnedvvel való érintkezéskor a viselése. A vérrel terjedő fertőzések igen veszélyesek. Ezek ellen nyújt a kesztyű stabil védelmet. Ha sebet látunk el, vegyük most is az előző példát, akkor érdemes a steril társát használnunk, így csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. Mindig ügyeljünk arra, ha steril, ha csak tiszta kesztyűről beszélünk, hogy a külső felét ne érintsük meg puszta kézzel, mert így annyi, mint ha nem is lenne. Ha a kesztyű kiszakad, akkor azonnal le kell azt cserélni. A maszkot és a kesztyűt együtt érdemes alkalmazni! A nem steril kesztyű felvétele egyértelmű, azt most nem mutatom be, de a következőkben leírottak a steril kesztyűre vonatkoznak:

1. Nyissuk fel a külső csomagolást, és húzzuk ki a belső csomagolást.

2. Nyissuk ki a belső csomagolást a kesztyű megérintése nélkül

3. Az egyik kesztyűt a felhajtott résznél fogja meg és húzza fel, de a felhajtott végét ne hajtsa még vissza

4. A másik kesztyűn nyúljon be a felhajtott rész alá, és dugja bele a másik kezét. Ezt követően húzz fel mindkét oldalon a felhajtott részt, úgy hogy annak belső felét nem érinti meg a másik kesztyű külsejével.

Steril kesztyű felvételének bemutató videója:

https://www.youtube.com/watch?v=Y9B3sefAFeY

Az itt említett technikák alkalmazásának sorrendje:

1.      Szájmaszk (ettől kezdve a cseppfertőzés és a visszaszennyezés elkerülhető)

2.      Kézfertőtlenítés (ha gyorsan kell cselekedni, akkor steril kesztyűnél megfelelő felvétel mellett nem szükséges, de ajánlott)

  1. Gumikesztyű (mérlegelni kell a helyzetet, és ha idő nincs, akkor egy alapos kézfertőtlenítés is elég)

Most már remélem, sokan látják, hogy ezek a módszerek otthon is elengedhetetlenek. Egy kis odafigyeléssel pillanatok alatt elejét vehetjük a betegségek terjedésének, vagy elkapásának is. Azt azonban ne feledjük, hogy nem ezektől kell az életünknek függenie, és ne váljunk mániákussokká használatukkal kapcsolatban, de ne is hanyagoljuk el fontos helyzetben ezt. A fent feltüntet anyagok bármelyik gyógyszertárban beszerezhetőek. Hasonlóan kell eljárni a steril tárgyak kicsomagolásánál, mint a steril gumikesztyű kicsomagolásánál.

Figyelem! Az itt leírt módszerek nem tekinthetők szaktanácsnak, ezekről feltétlen kérjen tanácsot szakemberektől

 

Szólj hozzá!

Aktualitások!

2008.12.27. 08:36 egeszseg

Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk minden olvasónknak!

Hamarosan…

Gondot okoz, hogy kell, de nem megy? … Jaj, már megint kell, pedig csak 5 perce voltam utoljára?!

Ezen írásunk a székelési (és vizelési) problémákkal kapcsolatos megoldásokra derít fényt. Hogyan is lehet ezeket orvosolni? Milyen módszerekkel védekezzek? Milyen otthoni gyógymódok léteznek? Drasztikus helyzetekre is van megoldás? … Következő írásunk ezekre ad választ!

Higiénés eljárások – helyes-helytelen módszereke a steril körülmények kialakítására.

Az elsősegélynyújtásban (vészhelyzetekben) is sokszor lehet ilyesmire szükségünk. Ma az emberek nagy hányada él fertőző és szinte világméreteket öltő betegségekkel, mint az AIDS, a TBC és társai. Ezek többsége igen veszélyes szövődményéket okoz ha elkapjuk, de higiénés módszerek bizonyos helyzetekben történő alkalmazása megoldást jelenthet a megelőzésre. Hogy mossak kezet? Hogyan használjam a maszkot? Hogy vegyem fel a kesztyűt? Hogy csináljam, hogy elkerüljem a fertőzést? … Többek között ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre ad választ következő, ábrákkal és fotókkal illusztrált cikkünk.

A két cikk előreláthatólag vasárnap, vagy hétfő délelőtt jelenik meg.

Szólj hozzá!

Gondot okoz, hogy kell, de nem megy? - székelési problémák megoldási lehetőségei

2008.12.26. 10:04 egeszseg

Gondot okoz, hogy kell, de nem megy? … Jaj, már megint kell, pedig csak 5 perce voltam utoljára?! ... Sok embernek merül fel ma ezen kérdések valamelyike, hogy hogy is lehet ezt megszüntetni, mi okozza? Most utánajárok!

 

Túl sok?

Talán a könnyebb ezzel kezdeni. Ennek több oka lehet. Első sorban a nem megfelelő táplálkozás. Mik is fontosak a megelőzésben és a gyógyításban? Fontos, hogy ennek érdekében megfelelő mennyiségű rostos ételt fogyasszunk, ugyanis ezek tartják nagyban össze a székletet, de ezeket se szabad túlzásba vinni, mert ilyen esetben a folyamat az ellenkezőjére változik! Ezen túl fontos még a kiegyensúlyozott táplálkozás, itt gondolok a növényi és állati eredetű tápanyagok megfelelő arányú bevitelére. Milyen ételeket kerüljünk? Elsősorban a nagy zsírtartalmú és műételeket. Ha valaki például túl sok Chips-et fogyaszt is jelentkezhet nála ilyen probléma, főleg ha előtte a táplálkozása egy kiegyensúlyozott mederben folyt. Ezt talán azzal magyarázható, hogy ilyen esetben, (mondjuk, vegyünk egy egyszerű sajtos Chips-et) a gyomor sajtnak az emésztésére készül, de viszont burgonyát és zsiradékot kap. Lehet, hogy túltermeli az emésztőnedveket a szervezet, de lehet, hogy keveset termel. Ennek vagy túl híg, vagy túl tömör széklet lehet az eredménye.

Nem megy?

Ez már keményebb kérdés. Korán felismerve ugyanazzal orvosolható, mint az előbbi. De ha kezd súlyossá válni, akkor már cselekedni kell. Mialatt nem tudjuk üríteni, az alatt méreganyagok gyűlnek fel a szervezetben. Ez nagy veszélyt jelent. Először lehet próbálkozni gyümölcsfogyasztással, amely a legegyszerűbb megoldás. A legjobb ilyen esetben az őszibarack friss vagy kompót formában! Ha ezek után se megy érdemes szakorvos tanácsát kérni. Ha szorult a helyzet és nincs hova menni, akkor még alkalmazható szakorvos véleményének, akár telefonon kikérése, Ezek után már csak a sokak által ódivatúnak és kegyetlennek minősített módszer a beöntés marad eszközként hátra, de ezt feltétlenül csak szakorvos engedélyével szabad elvégezni. Ehhez viszont érdemes, főleg kisgyermekek esetében felkészülni és a következőkben felsorolt eszközöket otthon tartani. Az második legfontosabb dolog a szakorvos engedélye után a sterilitás. Ne felejtsük soha el, hogy élő szervezettel van dolgunk, ezért erre fokozottan ügyeljünk. A székletben található baktériumok egy része ártalmatlan, de bizonyosak igen veszélyes és fertőző betegségeket okozhatnak. Szükségünk lesz egy steril leszívó csőre, melynek a külső átmérője nem haladja meg a 4-5 mm-t, hossza pedig minimum 30 cm. Szerezünk még be egy nagyméretű fecskendőt (minimum 50 ml-est), melyet a cső végére csatlakoztatni tudunk. Ezen kívül érdemes még két vesetálat (lehet papír is), valamint egy lepedőt/törölközőt és fertőtlenítő folyadékot/kendőt (én az utóbbit ajánlom) is előkészíteni. Jól jön, hogyha a beavatkozást két fő végzi el. Mivel ezen esetben ezt valószínűleg laikus végzi, ezért nem árt a fokozott óvatosság, de amennyiben van esetleg olyan, aki szakmabeli, akkor adja át annak a munka oroszlánrészét. Mint már előbb említettem a székletben sok baktérium található és ezek súlyos betegségeket is okozhatnak, vagyis a védekezés elengedhetetlen, tehát mindenképp készítsünk elő 2 db orvosi szájmaszkot és egy sterilgumikesztyűt (vagy ha nincs steril, akkor megfelel a tiszta orvosi gumikesztyű is). Ezek és az orvos engedélye után kezdhető csak el a beavatkozás. Az első dolgunk a beteg oldalráfektetése, magzati pozícióhoz hasonló helyzetbe, majd pedig az ülőgumók környékének szabaddá tétele, és ezek alá a fentebb írt lepedő behelyezése és az egyik vesetál a gumóhoz félkör alakban odahelyezése. A másik vesetálba helyezzünk melegvizet. Helyezzük a törölköző egyik felére (ahol a segítő helyezkedik el) a beavatkozáshoz szükséges egyéb eszközöket, valamint egy nagyméretű szennyes zsákot, ahová a szennyezett anyagokat tudjuk összegyűjteni. Mikor ezzel végeztünk, vegyük föl segítőnkkel a szájmaszkot, és fertőtlenítsük mindketten a kezünket. Ezt követően a beavatkozást végző személy vegye fel a kesztyűt a megadott eljárás szerint, hogy ne szennyeződjön be. (ld.: Higiénés eljárások – Helyes-helytelen módszereke a steril körülmények kialakítására  című írásunkat). Ezután ugyancsak az előbb említett leírás szerint csomagoljuk ki a csövet és a fecskendőt. A fecskendőbe szívjunk fel vizet, majd pedig csatlakoztassuk, a fecskendőt a cső megfelelő végéhez, és a nagyobb steril csomagolásra helyezzük azt úgy vissza, hogy ne érintkezzen a takaróval/törölközővel (erre tökéletes a kesztyű csomagolása). A luk környékét egy ugyanolyan kéz/bőrfertőtlenítő kendővel fertőtleníthetjük, mint amivel a kezünket csíramentesítettük. Ezt úgy tegyük, hogy társunk ugyancsak az előbb említett leírás szerint csomagoljon ki egy fertőtlenítő kendőt, melyet a beavatkozást végző megfog, majd a segítő miután széthúzta a két ülőgumót, fertőtleníti körkörös mozdulatokkal a helyet(ezután a segítő ne engedje újból összezáródni a két félgumót). A beavatkozást végző fogja meg az eszközt, és kb. 4-5 cm mélyen tolja be a fenéknyílásba. Ezt követően kezdje el a fecskendőből a vizet befele nyomni, óvatosan és ne hagyja, hogy a folyadékoszlop visszanyomja a fecskendő dugattyúját magafelé. Mikor a fecskendő kiürült, akkor irányítsa a végét a vesetál felé, és mikor kihúzta a cső végből (újratöltés céljából), akkor fogja a végét, és ne engedje a folyadékot visszaömleni – ezt az eljárást érdemes többször megismételni, mindig több vizet bejuttatva. Mikor úgy érzi végzett, akkor a lyuk tövénél fogja meg a csövet és húzza ki, eközben segítője emelje meg a vesetálat az esetleges fertőzőanyag kiáramlás felfogására. Ezután ha WC-re akar menni a beteg, akkor engedje ki. Ha az eljárás sikeresnek bizonyult és végeztek, vagy ha nem kísérleteznek tovább, akkor mielőtt levennék a védőeszközöket, mindent helyezzen a gumikesztyűt viselő személy a szemeteszsákba, és ezután a leírás szerint eljárva vegyék le a védőeszközöket. A cső kihúzása előtt még meglehet próbálni a cső végének elengedését, és azon a szennyező anyagok a vesetálba való juttatását. Ha ugyan nem érzik sikeresnek a beöntést, akkor mindeképp érdemes pár órára a betegre ráadni egy pelenkát, mert lehet, hogy visszatartani se lesz ideje ha esetleg mégis feloldódik a széklet, ha viszont sikeresnek tűnt, de azért kételkedik akkor is alkalmazhatja ezt a módszert.

Kellékek (összefoglalva):

- 1db szemeteszsák

- 1db lepedő (lehetőleg olyan lepedőt használjon, amit úgyis kidobna)

- 1db leszívócső (lehetőség szerint steril)

- 1db fecskendő (lehetőleg min. 50 ml, de nem muszáj 1-et használni, hogyha úgy kényelmesebb több is alkalmazható)

- 2db vesetál (lehet műanyag, vagy olcsóbb papír alapanyagú)

- 2db szájmaszk (ha többen végzik el, akkor több, de min. 2)

- 1 pár gumikesztyű (lehetőleg steril, igény szerint a segítő(k) is felvehetnek 1-1 párat)

 -1 db pelenka (a beteg méretében)

Kellékek beszerzési lehetőségei: kesztyű-maszk (Patika), minden egyéb Gyógyászati segédeszköz boltokban megtalálható. Amennyiben kérdése lenn, hogy pontosan hol tudja ezeket beszerezni, azt kérem írjon nekem az egeszsegblog@gmail.com címre!

Tartási gondok? Mit tehetek?

Gyerekeknél (és nagyon-nagyon ritkán felnőtteknél) sokszor okoz gondot a a bepisilés, és/vagy kelletlen székletürítés éjjel, vagy rossz helyen, de már erre is megszültett több megoldás. Nem szégyen a gyerekre vagy akár felnőttre feladni a pelenkát, éjjel az alváshoz, vagy akár fontosabb rendezvényeken, ahol ennek a veszélye fenn áll. Az ilyen kissé kényes helyzetbe került gyerekkel (mivel a felnőtt már megérti vele nem) meg kell értetni, hogy azért van mondjuk, hogy pl. egy eskövőn ha mégis baj történne, akkor a pelenka kidobása/lecserlése a WC-n még mindig az ünneplő sereg tudta nélkül maradhat, és csak a szülők fogják ezt megtudni, még a beszékelést az egész ünneplő tömegnek fel fog tűnni. Jómagam is túl sokszor kerültem orvosokkal kapcsolatba főleg a Krupp miatt, és én is kerültem ilyen kellemetlen helyzetbe. Én azt tanácsolom minden gyermekes családnak, hogy egypár kis, közepes és nagy méretű pelenkát mindig tartson a ruhás vagy a gyógyszeres szekrényben. Tartós probléma esetén szakorvosi vélemény kikérése után (és amenniyben ő szükségesnek látja), akkor érdemes textil pelenkára beruházni, mellyel a környezetet is védjük. Erről röviden ennyit szerettem volna beszélni! A pelenkázás egyébként praktikus eljárását, lehet alkalmazni akár, egy hasmenéssel járó betegségnél is, ez is főleg a gyerekenél lehet célravezető, ha éjjelre biztonsági okokból alkalmazzuk. De vigyázni kell, mert sokszor a pelenka nyújtotta kényelmet, az akár eleinte betegsen vonakodó gyerek nagyon is kihasználhatja, ezért nappalra semmiképp sem szabad még erős hasmenésnél se alkalmazni, mivel egy idő után elkényelmesedés lehet a következménye.


Figyelem!

Az itt leírtak alkalmazása előtt feltétlen kérdezzen meg szakembert ezek helytállóságáról!

Szólj hozzá!

Itt az ősz... Mit tegyek, hogy egészséges maradjak? II. rész - Gyülekeznek a felhők... Hogyan öltözzek?

2008.12.25. 15:05 egeszseg

Egyéb elfoglaltságai miatt hosszú szünet után jelentkeztem csak második résszel! Ebben a részben fényt derítek arra, hogy, hogy védjük magunkat a hidegben-fagyban, esőben-hóban... Megpróbálom összeszedni szép sorrendben ezeket a témákat egészen a kis záportól a hóviharig...

Eső

Nem egy kellemes dolog mikor az ember csuromvizesen hazaér mondjuk egy fontos tárgyalásról úgy, hogy az öltönyének a szaga napokig egy vizes kutyára emlékeztet. Azon túl, hogy az eső bosszantó, mert csak két választásunk van, melyből az egyik az előbb említett, a másik pedig az akár órákon áttartó várakozás egy kapualjban, vagy más védett helyen. Ezt a kellemetlenséget már csak az tetézi, ha mégis rászánjuk magunkat a menésre, de egyik pillanatban egy húsz centi mély pocsolyában találjuk magunkat bokáig… Mit is tehetünk ezek ellen? Ma mindenki esernyővel jár, de azt minden ember elfelejti, hogy az esernyő csak a felülről érkező cseppek ellen véd, és az első erősseb fuvallattal, már ki is tépi a szél a kezünkből. Erre megoldást jelenthet a sokak szerint ódivatúnak és gyerekesnek minősített esőköpeny. Ezzel teljes ruházatunkat védhetjük, és biztosak lehetünk benne, hogy többé-kevésbé szárazon érünk haza. Ebben még a másik nagy előny, hogy igen olcsón, sőt egyszer-használatosként is megvásárolhatjuk, valamint nem utolsó módon az aktatáskában is elfér az iratok alatt. Ha nem kifejezetten elegáns helyre készülünk, hanem csak tennénk egy sétát a városban, vagy az erdőben, akkor már több lehetőségünk is van a szárazon maradásra. Itt már lábunkat is védhetjük, és erre a célra a PVC vagy Gumicsizma tökéletesen megfelel. Ez a párezer forintos eszköz igen praktikus az ilyen helyzetekben, habár a társadalom véleménye ezekről az eszközökről is az ódivatúság és a gyerekesség, pedig ne felejtsük el – mi is voltunk gyerekek. Én is kipróbáltam a csizmát és a köpenyt és nekem nagyon bejöttek, a ligeten végig sétáltam bennük és a barátomhoz szinte szárazon érkeztem a szakadó esőben, és még a hatalmas tócsák kerülgetésével se kellett foglalkoznom. A csizma fő előnye, hogy sok ideig is jó. Bátran lehet pár számmal nagyobbat venni belőle, és évekig nem lesz szükség a cseréjére. Ha csak városban szándékozzuk ezen eszközt használni, akkor elég egy kisebb szárú is, de ha eső után a kemény terepre (az erdőbe) vetemedünk ilyesmire, oda bizony nem árt a magasabb szárú társa. Ha pedig valaki 100%-os védelmet akar, akkor szerezzen be egy kétrészes, vagy kezes-lábas orkánruhát és bátran hordja a csizmával, és ne törődjön vele, hogy ki mit gondol. Röviden ennyi gondolatom lenne az esőről.

Az esővel szemben itt már nem elég a csapadék elleni védekezés, ebben az esetben a hőmérsékletre is gondolnunk kell. Sapka-Kesztyű-Sál… Hangzik fel a női hang mindig fülünkbe. De ennél többről van azért szó. Ha valaki egyszerűen melegen akarja magát tartani, akkor, egy-egy séta alkalmával, de ez nem mindennapi rendszerességgel történik, akkor tökéletesen megfelel az előző három ruhán túl, egy egyszerű, olcsó Sí overall. Ez a viselet is, mint sok más esetben már ódivatúvá avanzsált az emberek szemébe, pedig igen kényelmes és nem utolsó sorban meleg viseletről van szó. A másik lehetőség a rendszeresebben mozgónak a Síruha, mely áll egy nadrág és egy kabát részből. Előnye az overallal szemben, hogy míg abból esetleges szükségleteink kielégítésére ki kell szinte teljesen bújnunk, ezzel szemben a ruhát, mint egy egyszerű ruhát tudjuk kezelni. A cipő tekintetében bármilyen bélelt, meleg lábbeli megfelel, de ajánlottabbak a bakancsok, valamint a magas szárú cipők, mert ha már van egy jó ruhánk, akkor bizony félcipővel, hamar indulhatunk is haza, mivel könnyen beázik.

Figyelem! Ha bárki, az oldal által hirdetett bármilyen foglalatosságra, viseletre kedvet kap(ez azokra a cikkekre is vonatkozik amik ezelőtt születtek), akkor bátran írja meg, hogy ő mit gondol, mit tapasztalt azzal kapcsolatban. Kíváncsian várom a beszámolókat az egeszsegblog@gmail.com címre.

Figyelem! Ez a cikk nem minősül semmilyen szaktanácsnak. Arról amiben nem biztos feltétlenül kérdezzen meg egy szakembert!

 

Szólj hozzá!

Itt az ősz... Mit tegyek, hogy egészséges maradjak? I. rész - Sport

2008.09.29. 17:44 egeszseg

Mindig felhangzik fülünkben édesanyánk intő szava: "Fiam/Lányom öltözz fel jól, egyél sok gyümölcsöt..." Igazság van benne, mert a gyümölcsökben található vitaminok erősítik immunrendszerünket, és a meleg ruha se elengedhetetlen... Ennek ellenére vállaszunk inkább valamilyen sportot egészségünk védelme érdekében. Gyakorlatilag bámilyen sport megteszi, de kettőt bemutatok melyek közül mindenki kiválaszhatja a neki megfelelőt...

Futás

Talán a legegyszerűbb sportolási forma, főleg ilyen időben, mert a futás során légutunk kitisztul, és mellkasunkban található izmaink(főleg  a légzésért felelősek) erősödnek. Ügyeljünk arra, hogy állandó légzőszervi betegségeknél(pl.: Asthma és Krupp), ezt fagypont alatti hőmérsékleten ne, vagy csak szájmaszkban végezzük.  Ugyan sok ember nem fordít rá különösebb figyelmet, de mint mindenütt, itt is elengedhetetlen a jó felszerelés testünk védelme érdekében... Nem kell azért rögtön a méregdrága, hightech felszerelésekre gondolnunk, de mindenképp kerüljük a rosszul kiképzett kínai termékeket. A felszerelés kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy az kényelmes és mivel őszről beszélünk meleg legyen. Fontos, hogy olyan cipőt válasszunk amit kifejezetten futáshoz(vagy esetleg futással egybekötött sporthoz: pl.: kosárlabda vagy labdarúgás) fejlesztetek ki, mert ezek a lábbelik elnyelik a lábunk terhelésének egy részét, ugyanis ki hitte volna, hogy amikor futunk, a lábunk nagyjából egy tekegolyó erejével érintkezik a talajjal. Semmiképp ne válasszunk stoplis sipőt, mert ugyan a füvön nagyon jó, de az aszfalton már komoly gondunk lehet vele!

Úszás

Jómagam is 11 éve űzöm ezt a sportot, mivel én Krupp betegségben szenvedtem,  amit mára már kinőttem. Mindenkinek tudom ajánlani, aki nem szeret a hidegben kinn sportolni. Az úszás bizonyítottan a legjobb a légzőszervi betegségek megelőzésére, tünetmentesen tartásában (Asthma és Krupp), és gyógyításában. A sport talán egyetlen feltétele, ha betegek vagyunk, hogy lázasan tilos! Az úszás a teljes légzőszerv rendszerünket kitisztítja, valamint légzőizmainkat erősíti. Lehet, hogy vicessenek tűnik a következő mondat, de teljesen komoly. Fontos, hogy mindig uszodába menjünk, ahol úszunk és nem lubickolunk, a gyógyfürdőknek is olyan részét válasszuk, ahol erre lehetőség nyílik. Sokan azért nem választják az úszást hobby sportként(amit hetente egyszer mondjuk komolyan végeznek), mert nem szeretik az uszodák szabályait, leginkább itt az úszósapka kérdése merül fel... És akkor rá is térek a felszerelésekre. Sose válasszunk strandolásnál használt ruhazázatot, főleg azért, mert ezek leginkább csak akadályoznak majd minket a komoly munkában mivel nemtúl áramvonalasak. A fő ruházat a nők esetében az "úszó dress" a férfiaknál az "úszónadrág". Mint említtetem strand termékek kizárva, így a short-ot és a bikinit el is kell felejteni. A férfiak esetében fontos, hogy mindig olyan nadrágot válasszanak, ami kényelmes, valamint elég bő bizonyos okokból. A kényelem a hölgyeknél sem elhanyagolható "főruházat" terén , ami számukra fontos, hogy mindig egyrészes ruhát válasszanak. Most következik a mindenki számára kényes rész, a sapka. Én azt vallom, hogy a mások védelme érdekében ezt az áldozatot hozzuk meg, mert ki szereti magáról leszedegetni az esetenként fél méter, vagy azt is meghaladó hajszálakat...  Én is ismerem, hogy nem túl kényelmes sok sapkának a viselése, mert szétszorítja az ember fejét(főleg a gumi)!Rövid hajúaknak megteszi a szövetsapka is , a hosszú hajúak viszont válasszanak, gumi vagy szilikon sapkát. Én a szilikont ajánlom, jobban nyúlik, nem szakad és ellenáll a klórnak, és ami fontos, hogy a hajunk kevesebb vizet szíve fel ezalatt  víztaszító réteg alatt(valamint minél több haja van valkinek, annál hatékonyabb a szilikon sapka). A kontaktlencsét viselők, valamint az érzékeny szeműek, mindenképp használjanak úszószemüveget. A szemüveg kiválasztásánál ügyeljünk, hogy szemformánkhoz jól illeszkedjen, akik a hosszabbtávra vásárolnak, és a nemannyira kényelmes viselet is megfelel nekik, azoknak ajánlom a szilikon gyűrűseket(a szemhez illeszkedő rész), aki meg inkább kisebbéletűt de kényelmesebbet szeretne, vegyen szivacs gyűrűset!

Programváltozás:

II. rész: Gyülekeznek a felhők... Hogyan öltözzek? - Mindig felmerül a kérdés... Esik, fúj? Mit tegyek? Ebben részben erre fogok válaszolni.

Figyelem! Az oldal külön fel nem tüntett cikkeit nem szakértők írják! Mindig kérjen tanácsot szakemberektől mielőtt bármibe belefog!

Szólj hozzá!

Elindultunk!

2008.09.27. 08:25 egeszseg

Kedves mindenki!

Azok számára nyitottam ezt a blogot, akik affinitást éreznek szervezetük védelme érdekében! A Blog fő célja az egyes módszerek bemutatása az egészség megőrzésére, a sport egészségünkre gyakorolt hatása, valamint életünkben beöltött szerepe!

Felhívás!

Segítő társakat keresek, akik a blog frissítésében, cikkek írásában szívesen részt vennének! Jelentkezni az egeszsegblog@gmail.com címen lehet! Minden jelentkezést szívesen várok!

Üdvözlettel: http://egeszsegmegorzes.blog.hu/ adnimja!
 

 

 

Szólj hozzá!